Dzień Czekolady 2019
„… Zapytała mała Ada: Skąd się bierze czekolada? Słodka, pyszna i pachnąca, taka twarda i lejąca? Mama Ady pomyślała i tak córci powiedziała: nasza Ziemia lasy skrywa, tropikami je nazywa, rosną w nich przeróżne drzewa, każdy ptaszek o nich śpiewa. Jedno drzewo jest bajkowe, bo ma ziarna kakaowe. Dzielni ludzie je zbierają, suszą, mielą, przerabiają. Wysyłają je w świat cały, żeby ludziom radość dały. Czekolada z nich powstanie, to odpowiedź na pytanie!”
E. Dafner „Czekolada”.
Rzadko, który maluch potrafi przejść obojętnie obok kuszących czekoladowych smakołyków. Przyznajmy szczerze – nawet dla wielu dorosłych jest to nie lada wyzwanie. Zorganizowaliśmy, więc zajęcia, które pomogą dzieciom zapoznać się z historią powstania czekolady, ale również kształtować umiejętności umiarkowanego spożywania słodkości i wyrobów czekoladowych. Ten słodki dzień rozpoczęliśmy od przedstawiania przedszkolakom owocu kakaowca, wyjaśniając, że to właśnie z jego ziaren powstaje czekolada. Dzieci uważnie wysłuchały i obejrzały zdjęcia etapów produkcji tego smakołyku, zobaczyły również jak wygląda najstarsza fabryka czekolady w Polsce, oraz jakie dzieła można z niej wykonać m.in.: pociąg, który miał 34m i znalazł się w Księdze Rekordów Guinnessa jako najdłuższy pociąg z czekolady. Rozmawialiśmy z przedszkolakami o tym, że nadmierne spożywanie czekolady jest szkodliwe dla zdrowia. Dzieci wysłuchały opowiadania o „Czekoladowej złości Krzysia” i próbowały odpowiedzieć na zagadki dotyczące tematu zajęć. I… wreszcie nadszedł moment najbardziej wyczekiwany – degustacja czekolady, dzieci miały możliwość skosztowania czekoladowych produktów w różnych postaciach m.in.: czekolada, cukierki, krem czekoladowy, kakao, gorąca czekolada itp. Młodszym dzieciom jednak najbardziej zasmakowało maczanie jabłuszek w rozpuszczonej czekoladzie. Po zaspokojeniu podniebienia konieczne były zabawy ruchowe tj.: „Czekoladowe figurki”, „Gorąca czekolada”.