Przygotowania do zabawy karnawałowej – pieczemy faworki
Przygotowania do zabawy karnawałowej trwają. Wykonaliśmy maski, które dzieci ozdabiały według własnego pomysłu i kolorowego klauna malowanego farbami 🙂
Przygotowaliśmy również faworki. Nasze przedszkolaki znowu zamieniły się w kucharzy z radością mieszały składniki i ugniatały ciasto. Następnie według instrukcji nauczycielki przeplatały paski ciasta, zamieniając je w faworki. Przedszkolaki z niecierpliwością czekają na jutrzejszy dzień – Bal Karnawałowy i wypadający w tym dniu Tłusty Czwartek. Z pewnością sale przedszkolne wypełnią się balonami, dźwiękami muzyki, barwnymi strojami dzieci oraz ich śmiechem, a stoły zapełnią się przepysznymi pączkami !
Przepis na FAWORKI:
40 dag mąki
5 żółtek
szczypta soli
6-8 łyżki gęstej kwaśniej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
***
tłuszcz do smażenia (np. smalec)
cukier puder do posypania
Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zgłębienie, dodać żółtka, sól i proszek do pieczenia, ocet.
Wszystkie składniki połączyć, ugniatać do uzyskania jednolitej masy.
(Następnie można tłuc ciasto wałkiem. W ten sposób uelastyczniamy ciasto i wtłaczamy w nie powietrze.)
Ciasto rozwałkować dość cienko, jak najmniej podsypując mąką.
Pokroić na paski około 2 cm x 5 cm, następnie każdy pasek naciąć – wzdłuż pośrodku – i jeden z końców przewlec przez otwór.
Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, piec z obu stron na złoty kolor.
Wyciągnąć i odsączyć z tłuszczu (układając np. na ręczniku papierowym).
Posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO !!!