Przygotowania do zabawy karnawałowej – pieczemy faworki

Przygotowania do zabawy karnawałowej trwają. Wykonaliśmy maski, które dzieci ozdabiały według własnego pomysłu i  kolorowego klauna malowanego farbami 🙂
Przygotowaliśmy również faworki.  Nasze przedszkolaki znowu zamieniły się w kucharzy  z radością mieszały składniki i ugniatały ciasto. Następnie według instrukcji nauczycielki przeplatały paski ciasta, zamieniając je w faworki. Przedszkolaki z niecierpliwością czekają na jutrzejszy dzień – Bal Karnawałowy i wypadający w tym dniu Tłusty Czwartek.  Z pewnością sale przedszkolne wypełnią się balonami,  dźwiękami muzyki, barwnymi strojami dzieci oraz ich śmiechem,  a stoły zapełnią się przepysznymi pączkami !

Przepis na FAWORKI:

40 dag mąki

5 żółtek

szczypta soli

6-8 łyżki gęstej kwaśniej śmietany

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka octu

***

tłuszcz do smażenia (np. smalec)

cukier puder do posypania

Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zgłębienie, dodać żółtka, sól i  proszek do pieczenia, ocet.

Wszystkie  składniki połączyć, ugniatać do uzyskania jednolitej masy.

(Następnie można tłuc ciasto wałkiem. W ten sposób uelastyczniamy ciasto i wtłaczamy w nie powietrze.)

Ciasto rozwałkować dość cienko, jak najmniej podsypując mąką.

Pokroić na paski około 2 cm x 5 cm, następnie każdy pasek naciąć  – wzdłuż pośrodku –  i  jeden z końców przewlec przez otwór.

Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, piec z obu stron na złoty kolor.

Wyciągnąć i odsączyć z tłuszczu (układając np. na ręczniku papierowym).

Posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO !!!

« 1 z 3 »

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.