Kuchnia Molekularna 2022 – Akademia Małego Kuchcika

Ostatnio dzieci w przedszkolu miały wiele atrakcji m.in.: Dzień Mamy i Taty, Dzień Dziecka, dmuchańce, zakończenie roku przedszkolnego, ale dziś nadszedł czas na kolejną, wyczekiwaną atrakcje – warsztaty z kuchni molekularnej, podczas których ćwiczyły m.in.: zdolności motoryczne, koncentrację uwagi oraz współdziałanie w grupie.
Na początku dzieci założyły piękne fartuszki. Następnie Pan prowadzący warsztaty przybliżył dzieciom m.in.: czym jest suchy lód i ciekły azot – które były później potrzebne do eksperymentów i doświadczeń, w które zostały zaangażowane wszystkie dzieci. W pierwszej części zajęć została wytworzona gęsta mgła i sucha piana, którą dzieci mogły dotykać. Z wielkim zaciekawieniem przyglądały się też doświadczeniu z butelką i balonem oraz zamrażaniu płatków róży. Tańczące krople ciekłego azotu wypełniły też przedszkolna podłogę, a z twarzy przedszkolaków nie znikał uśmiech i zaciekawienie. Na zakończenie odbyła się część kulinarna podczas której dzieci spróbowały  orzeźwiających dymiących soczków jabłkowych, smoczych chrupek, które sprawiały, że dym wylatywał nosem i buzią oraz przynoszących trochę ochłody w ten upalny dzień  sorbetów owocowych.
Warsztaty te oprócz dużej dawki wiedzy, sprawiły dzieciom ogromną frajdę. Wszystkie dzieci były bardzo  zadowolone i z ogromną radością uczestniczyły w warsztatach.
 
« z 15 »

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.