CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA ! – Pieczemy świąteczne pierniczki
Trudno wyobrazi sobie Święta Bożego Narodzenie bez wspólnego pieczenia ciast i ciasteczek. W naszym przedszkolu coroczne pieczenie świątecznych pierników to już TRADYCJA ! Dlatego dziś przedszkolaki razem z panią zaczęły świąteczne wypieki. Umyły rączki, założyły fartuszki, zapoznały się z zasadami bezpieczeństwa oraz przygotowały niezbędne produkty. Według podanego przepisu wykonały ciasto. Odmierzały proporcje, dzielnie ugniatały ciasto, wałkowały, a następnie przy pomocy specjalnych foremek wykrawały z ciasta różne kształty. Tak przygotowane ciastka zostały położone na blachę i pani włożyła je do piekarnika. Dzieci z niecierpliwością wpatrywały się w rosnące i rumieniące się ciasteczka, czekając na dźwięk piekarnika – oznaczający, że wypieki są już gotowe. Po wyciągnięciu – trzeba było jeszcze chwilę poczekać, aż nasze ciasteczka przestygną, aby można było przystąpić do dekoracji. W całym przedszkolu roznosił się już wspaniały zapach! Następnie dzieci zabrały się za dekorowanie. Ozdabiały pierniki według własnego pomysłu, przy pomocy m.in.: polewy czekoladowej, kolorowych lukrów, kokosu, orzeszków, a także mini cukierków. Niektóre dzieci ukradkiem próbowały smakołyków – a zdradziły ich, ozdobione lukrem buzie 🙂 Po raz kolejny powstało mnóstwo przepięknych ciastek – ale niestety jeszcze przez kilka dni muszą one „poleżakować”, aby były jeszcze smaczniejsze. Ale już niedługo dzieci zjedzą je wraz ze swoimi rodzicami, na zbliżającym się przedszkolnym, świątecznym, rodzinnym spotkaniu:)
Przepis na nasze pierniki:
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
10 g przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka masła
1 jajko
1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
*opcjonalnie można dodać trochę kakao, aby pierniki miały ciemniejszy kolor
***
- dodać do siebie wszystkie składniki,
- wyrobić ciasto,
- rozwałkować do grubości ok. 3-5 mm (podsypać mąką tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy)
- wykroić kształty,
- ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
- piec ok. 15 min, w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni (),
- wyjąć z piekarnika – ostudzić – udekorować
- przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (jeśli ciastka są zbyt twarde, dodaj do pojemnika kilka kawałków pokrojonych obranych jabłek , pierniki będą chłonąć wilgoć z owoców – wymieniaj jabłka co kilka dni
SMACZNEGO !!!