CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA ! – Pieczemy świąteczne pierniczki

Trudno wyobrazi sobie Święta Bożego Narodzenie bez wspólnego pieczenia ciast i ciasteczek. W naszym przedszkolu coroczne pieczenie świątecznych pierników to już TRADYCJA ! Dlatego dziś przedszkolaki razem z panią zaczęły świąteczne wypieki. Umyły rączki, założyły fartuszki, zapoznały się z zasadami bezpieczeństwa oraz  przygotowały niezbędne produkty. Według podanego przepisu wykonały ciasto. Odmierzały proporcje, dzielnie ugniatały ciasto, wałkowały,  a następnie przy pomocy specjalnych foremek wykrawały z ciasta różne kształty. Tak przygotowane ciastka zostały  położone na blachę i pani włożyła je do piekarnika. Dzieci z niecierpliwością wpatrywały się w rosnące i rumieniące się ciasteczka, czekając na dźwięk piekarnika – oznaczający, że wypieki są już gotowe. Po wyciągnięciu – trzeba było jeszcze chwilę poczekać, aż nasze ciasteczka przestygną, aby można było przystąpić do dekoracji. W całym przedszkolu roznosił się już wspaniały zapach! Następnie dzieci zabrały się za dekorowanie. Ozdabiały pierniki według własnego pomysłu, przy pomocy m.in.: polewy czekoladowej, kolorowych lukrów, kokosu, orzeszków, a także mini cukierków.  Niektóre dzieci ukradkiem próbowały smakołyków – a zdradziły ich, ozdobione lukrem buzie 🙂 Po raz kolejny powstało mnóstwo przepięknych ciastek – ale niestety jeszcze przez kilka dni  muszą one „poleżakować”, aby były jeszcze smaczniejsze. Ale już niedługo dzieci zjedzą je wraz ze swoimi rodzicami, na zbliżającym się przedszkolnym, świątecznym, rodzinnym spotkaniu:)

« 1 z 2 »

Przepis na nasze pierniki:

2 szklanki mąki

2 łyżki miodu

3/4 szklanki cukru

10 g przyprawy do piernika

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka masła

1 jajko

1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

*opcjonalnie można dodać trochę kakao, aby pierniki miały ciemniejszy kolor

***

  • dodać do siebie wszystkie składniki,
  • wyrobić ciasto,
  • rozwałkować do grubości ok.  3-5 mm (podsypać mąką tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy)
  • wykroić kształty,
  • ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
  • piec  ok. 15 min, w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni (),
  • wyjąć z piekarnika – ostudzić  – udekorować
  • przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (jeśli ciastka są zbyt twarde, dodaj do pojemnika kilka kawałków pokrojonych obranych jabłek , pierniki będą chłonąć wilgoć z owoców –  wymieniaj  jabłka co kilka dni

SMACZNEGO !!!

 

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.