Dzień Naleśnika 2023

Dziś przedszkolaki obchodziły Dzień Naleśnika – jednego z ulubionych deserów dzieci i dorosłych. Jego celem było zachęcanie dzieci do samodzielnego przyrządzania posiłków (pod nadzorem dorosłych) oraz dbanie o higienę i bezpieczeństwo podczas przebywania w kuchni. Zajęcia rozpoczęliśmy od rozmowy kierowanej na temat naleśników –  dzieci dowiedziały się, że naleśniki można jeść na słodko i słono, że można składać je na różne sposoby oraz że można je jeść jako każdy posiłek w ciągu dnia. Następnie zastanawialiśmy się, jakie składniki potrzebne są do zrobienia ciasta naleśnikowego oraz co jest potrzebne aby je usmażyć. Dzieci wypowiadały się jakie są ich ulubione dodatki do naleśników oraz czy wolą naleśniki na słodko czy słono. Następnie przedszkolaki zostały poinformowane o zasadach bezpieczeństwa podczas wykonywania ciasta oraz smażenia, umyły ręce i zabrały się do wykonania ciasta. Z pomocą nauczyciela zrobiły ciasto (odmierzały składniki, wlewał/wsypywały je, mieszały), smażyły naleśniki, smarowały naleśnika dżemem/powidłem/marmoladą i zwijały – a zapach ulubionego deseru unosił się w powietrzu. Po powrocie do sali dzieci z pomocą chusty animacyjnej zwijały się w rulonowe/trójkątne naleśniki, próbowały z nich wyjść – była to zabawa która pobudza integrację sensoryczną, a jednocześnie daje dzieciom wiele frajdy. Odbyło się też „podrzucanie naleśnika” – dzieci z pomocą nauczyciela podrzucały (silikonowego) naleśnika oraz „bieg slalom” z patelnią z naleśnikiem – dzieci starając się nie upuścić naleśnika biegały między pachołkami, okazało się że to wcale nie jest łatwe zadanie. Na koniec zajęć grały w „Naleśnikowe memory”, wykonały prace plastyczne oraz degustowały przygotowane przez siebie naleśniki.

 

« z 5 »

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.