Dzień Mleka 2023
Celem dzisiejszego dnia było promowanie w przedszkolu mleka i produktów mlecznych oraz zachęcanie do ich spożywania. Na początku zajęć dzieci poznały znaczenie mleka dla organizmu człowieka (np.: mocne kości i zęby, prawidłowa praca serca i mięśni), dowiedziały się, że mleko zawiera szereg składników prozdrowotnych, witaminy: A, D, E, K, witaminy z grupy B, minerały: wapń, magnez, potas, cynk, probiotyki itd., oraz ma właściwości przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe. Podczas zabawy badawczej przedszkolaki określały właściwości mleka (kolor, smak, zapach, stan skupienia) oraz wysłuchały wierszyka ,,Czarna krowa w kropki bordo…” i wspólnie doszły do wniosku, że nie ważne jaki kolor ma krowa i jaką je trawę, bo zawsze daje białe mleko. Następnie na podstawie kart demonstracyjnych dzieci dowiedziały się skąd się bierze mleko, oraz że mleko może być pochodzenia zarówno zwierzęcego (krowie, kozie, owcze) oraz roślinnego (z: soi, kokosu, orzechów itd.). Dowiedziały się też do czego wykorzystywane jest mleko, gdzie, i na co można go przetworzyć. Wymieniały produkty tj: kefir, jogurt, ser biały, żółty, lody oraz posiłki które można z niego zrobić (np.: płatki na mleku, budyń, kakao). Najwięcej radości sprawiła dzieciom sztuczna krowa, którą mogły ,,wydoić” z imitującej wymiona gumowej rękawiczki. Na zakończenie wykonaliśmy eksperyment z mlekiem, barwnikami, płynem do naczyń i patyczkiem oraz pracę plastyczną do tematu zajęć.