Dzień Dyni + Bal STARCHÓW 2024
Podczas dzisiejszych zajęć dzieci dowiedziały się, że:
– dynia to popularne warzywo jesienne, które od wieków gości w kuchni i kulturze na całym świecie,
– dynia pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie była uprawiana przez rdzenną ludność na długo przed przybyciem Europejczyków,
– w Polsce dynia jest szeroko dostępna jesienią i ceniona za swoje wszechstronne zastosowanie, walory smakowe i wartości odżywcze,
– dynia jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, witaminy (szczególnie A, C i E) oraz minerały, takie jak potas i magnez, a wysoka zawartość beta-karotenu nadaje jej intensywny pomarańczowy kolor i działa jako antyoksydant.
– dynię można piec, gotować, smażyć i blendować,
– w kuchni używana jest do: zup, ciast, sosów, dżemów, a także w postaci puree,
– pestki dyni również są jadalne i stanowią doskonałe źródło zdrowych tłuszczów oraz białka,
– dynia stała się symbolem jesieni, a jej wersja wydrążona i wycięta w różne wzory, jest ikonicznym symbolem Halloween.
Na dzisiejsze zajęcia przedszkolaki przyniosły swoje dynie i określały jej kształt, kolor, zapach, twardość. Wysłuchały też wiesza ,,Pięć dyń ” i układały kolejno to co mama z nich przygotowała: placki, dżem, zupa, ciasto i w słoiku. Poznały również budowę dyni (łodyga, skóra, miąższ, pestki) oraz oglądały i smakowały pestki dyni. Na podstawie kart pokazowych poznały rodzaje dyń jadalnych i ozdobnych:
– dynia zwyczajna – najczęściej uprawiana w Polsce, ma intensywnie pomarańczowy miąższ i jest wszechstronna w kuchni,
– dynia piżmowa (butternut) – o słodkim, orzechowym smaku, idealna do zup i pieczenia,
– dynia hokkaido – o intensywnym kolorze i smaku, jej skórka jest cienka, więc nie trzeba jej obierać,
– dynia olbrzymia – często używana do dekoracji.
Dzieci układały też puzzle z dyniami, układały dynie od największej do najmniejszej, turlały i pokonywały dyniowy slalom, liczyły dynie, toczyły dynie do celu, biegały z dynią slalomem, ćwiczyły spostrzegawczość odnajdując daną dynie np.: dynia skacząca na skakance, dynia ze spadochronem oraz zagrały w memory. Ćwicząc motorykę małą przedszkolaki układały pestki dyni na konturze figur i dyni.
Dowiedziały się, że dynia jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale też stanowi doskonały element dekoracyjny, kojarzący się z jesienią. Dzięki swojej wszechstronności w kuchni oraz uroczemu wyglądowi, jest jednym z najbardziej lubianych warzyw tej pory roku.
Halloween w przedszkolu to zazwyczaj czas kolorowych kostiumów, zabaw i uśmiechów! Nasze przedszkolaki już nie mogły się doczekać dzisiejszego „balu strachów”. Dzieci przebrały się w tematyczne stroje i przystąpiły do wspólnej zabawy. Tworzyły małe i duże koło – raz wolno, raz szybko. Podczas muzyki podawały sobie dynie, a gdy muzyka się zatrzymywała dziecko, które miało dynie w ręce robiło przysiady. Podczas kolejnej zabawy dzieci naśladowywały to co robiło dziecko siedzące w środku. Był też salon między dyniami na miotle, „pociąg”, „kaczuchy”, „karuzela” i taniec makarena. Na zakończenie balu przedszkolaki miały za zadanie zdobyć zawartość piniaty – rozbić ją, a odgadując prawidłowo zagadki znajdujące się w niej, mogły zjeść słodką nagrodę w wnętrza dyni – piniaty. Wykomały też tematyczne prace plastyczne oraz zjadły halloweenowe babeczki.