Dzień Czekolady 2025
Zajęcia rozpoczęliśmy od wspólnego zaśpiewania wesołej piosenki „Czekolada” oraz wysłuchania krótkiego opowiadania pt.: „Zapach czekolady” autorstwa Danuty Wawiłow. Następnie dzieci z zainteresowaniem wysłuchały ciekawostek o czekoladzie, dowiadując się między innymi:
– skąd pochodzi czekolada,
– że pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukowano w XIX wieku,
– że czekolada pochodzi z ziaren kakaowca, które rosną na drzewach w ciepłych krajach,
– jakie ma właściwości (poprawia nastrój, wspomaga pracę mózgu, umiarkowane spożycie gorzkiej czekolady może obniżać ciśnienie krwi, jest źródłem np.: magnezu, żelaza, gorzka czekolada dostarcza ważnych minerałów wspierających układ nerwowy),
– kiedyś czekoladę pito wyłącznie jako gorzki napój i była uznawana za bardzo cenny produkt.
W dalszej części zajęć dzieci wymieniły znane im rodzaje czekolady – mleczną, gorzką, białą, nadziewaną, z bakaliami czy z orzechami oraz poznały proces powstawania czekolady – od ziarna kakaowca, aż po gotową tabliczkę. Rozmawialiśmy także o tym, co można zrobić z czekolady – dzieci wskazywały m.in.: pralinki, ciasta, muffinki, lody, polewy czy gorącą czekoladę. Następnie dzieci aktywnie uczestniczyły w zabawach matematycznych – liczyły czekoladki, odnajdywały różnice między obrazkami z motywem czekolady, a także dopasowywały cyfry do odpowiedniej liczby pralinek przedstawionych na rysunku. Wzięły udział w zabawnym slalomie z czekoladą i bawiły się w „Kubek gorącej czekolady”. Wspólnie karmiły też misia czekoladą, ucząc się przy tym określać, gdzie jest jej więcej, a gdzie mniej oraz zagrały w „Ja mam, kto ma?” – oczywiście w czekoladowej odsłonie.
Nie zabrakło również degustacji – dzieci próbowały czekolady określając jej zapach, kolor i twardość, zanurzały i zjadały truskawki/ jabłka/ chrupki kukurydzane w rozpuszczonej czekoladzie, a na rozgrzewkę czekała aromatyczna, gęsta gorąca czekolada. Na koniec dnia dzieci wykonały tematyczne prace plastyczne.