Program edukacyjny Gang Mocniaków 2023
Nasze przedszkolaki wzięły udział w przygodach ,,Gangu Mocniaków ” na temat zbilansowanego odżywiania. Celem programu jest przekazanie dzieciom wiedzy na temat roli składników odżywczych w diecie oraz zachęcenie ich do jedzenia różnorodnych i zbilansowanych posiłków zgodnie z zasadami talerza zdrowego żywienia. Aby dzieciom było łatwiej rozgryźć tę wiedzę, damy im przestrzeń do smakowania, wąchania, dotykania oraz kulinarnego eksperymentowania. Aby wprowadzić dzieci w tematykę zajęć, dzieci wzięły udział w zabawie ,,Worek z niespodzianką”, siedząc w kręgu losowały różne produkty spożywcze i podawały ich nazwy, p czym ustaliły że w worku nie było owoców i warzyw. Następnie dzieci wybrały się na ,,Spacer do sadu” i wykonywały tam ćwiczenia ruchowe. Wyobrażały sobie że zbierają jabłka – wspinały się na palcach, podskakiwały, wyciągały ręce na lewo i prawo wykonując leniwe ósemki w powietrzu, turlały się. Przedszkolaki utrwalały też nazwy i smaki typowe jesiennych owoców tj. jabłko, gruszka, śliwka. Z pojemnika z wodą wyciągały owoce, które nazwały, określały kształt, kolor. Zwróciliśmy uwagę, że gotowe napoje mają w swoim składzie cukier, którego należy spożywać jak najmniej. Dlatego też przygotowaliśmy naturalne napoje np.: napar z mięty, herbata, woda z cytryną, woda z pokrojonymi owocami, woda z wyciśniętą cytryną. Odbyła się rozmowa z dziećmi na temat co zwykle piją i jedzą. Rozmawialiśmy o tym: co to jest jedzenie i picie, co musimy jeść i pić, co byłoby gdybyśmy nie jedli i nie pili. Po krótkiej rozmowie przeszliśmy do segregowania opakowań po produktach na poszczególne kolory:
– kolor zielony – warzywa,
– kolor czerwony – owoce,
– kolor żółty – produkty zbożowe
– kolor biały – jaja, mięso, ryby
– kolor różowy – słodycze
– kolor szary – woda, herbata.
Podsumowując nasz podział dzieci dowiedziały się, że:
– źródłem białka, które buduje kości i pomaga nam rosnąć są np.: jajka;
– warzywa i owoce zawierają witaminy i wspomagają naszą odporność,
– tłuszcze, które wpływają na pracę mózgu zawarte są w: rybach, olejach, orzechach,
– produkty zbożowe dostarczają organizmowi energię, dlatego wskazane jest spożywanie produktów pełnoziarnistych tj.: chleb, kasza, ryż,
– dodając do tego odpowiednią ilość wody tworzymy urozmaiconą i zbilansowana codzienną dietę.
Dzieci wzięły udział w zabawie orientacyjno-porządkowej ,,Kucharz gotuje,, – otrzymały kółka w różnych kolorach gdzie zielony oznaczał warzywa, różowy – słodycze, czerwony – owoce itp., a kolejno wywoływane produkty ,,wskakiwały do garnka,”. Na koniec dzieci wykonały ,,Talerz zdrowego żywienia”. Zajęcia te pokazały dzieciom jakie produkty wchodzą w skład zdrowego talerza, stymulowały zmysł smaku, węchu i wzroku, uczyły pracy zespołowej, rozwijały kreatywność i logiczne myślenie.