Tłusty Czwartek 2024
„Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, a Bartkowa uwierzyła, smacznych pączków nasmażyła”
Celem dzisiejszego dnia było przybliżenie dzieciom tradycji karnawałowej jaką jest Tłusty Czwartek, który związany jest z tradycją chrześcijańską, i symbolizuje obfity posiłek przed nadchodzącym okresem Wielkiego Postu. Korzenie tego zwyczaju sięgają głęboko w mityczną przeszłość – gdybyśmy przenieśli się w czasie do starożytnego Rzymu, właśnie w Tłusty Czwartek obchodzilibyśmy triumf nad zimą i ciepłe powitanie wiosny! Paczki znane były już w starożytności jako kulki posypane cynamonem, cukrem lub skwarkami, a pierwsze polskie pączki miały postać chlebowego ciasta nadziewanego słoniną. Wyjaśniliśmy sobie co to oznacza Tłusty Czwartek (inaczej „ostatki” lub „zapusty”), który w Polsce obchodzony jest w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Dowiedzieliśmy się z czego robi się pączki – z drożdży, mąki, jaj, mleka, cukru; jakie są rodzaje pączków i ich pochodzenie: Gniazdka – Hiszpania, Donuts – USA, Oliebollen – Holandia, Zeppole – Włochy, Lokma – Turcja) oraz jak obchodzi się święto pączków w innych krajach. Wiemy już też, że w Polsce najpopularniejszymi daniami w tym dniu są paczki i faworki -przygotowane podobnie, bo smażone są w głębokim tłuszczu. Przedszkolaki opowiadały jakie są ich ulubione paczki i czym są nadziewane: marmolada, dżem, budyń, czekolada. Następnie dzieci brały udział w grze pamięciowej memory, „Nakarm misia” – dzieci przeliczały pączki podarowane misiowi, ,,Paczek i marmolada” przedszkolaki biegały swobodnie po dywanie, a na dźwięk tamburyna stawały w wyznaczonym miejscu. Naśladowały też ruchy Pana Pączka używając kart ruchowych. Starszaki wspólnymi siłami ułożyły napis „Tłusty Czwartek”, podejmując przy tym próby samodzielnego czytania oraz liczyły pączki na ilustracjach umacniając umiejętności matematyczne. Nie zapominając o kreatywności własnoręcznie tworzyły opaski z motywem pączka / tematyczną pracę plastyczną. Na koniec po wykonaniu czynności higienicznych wybraliśmy się na przedszkolną jadalnie, gdzie przedszkolaki jak prawdziwi cukiernicy: odmierzały, wsypywały i mieszały składniki na LANY CHRUST. Gdy nagrzał się tłuszcz, przysmak pięknie się smażył, a jego zapach unosił się w całym przedszkolu. Po wystudzeniu nastąpiła degustacja smakołyków, która stałą się słodką tradycją naszego Tłustego Czwartku, a wszystkim dzieciom smakowało to co same przygotowały.