Przedszkolne kulinaria 2018
Kolejny Dzień Kulinarny w przedszkolu sprawił dzieciom wiele radości i korzyści takich jak poznawanie zasad zdrowego odżywiania i rozbudzenie ciekawości poznawczej dzieci. Przedszkolaki poznawały rzeczywistość kulinarną za pomocą zmysłów smaku, węchu, dotyku, wzroku. Poszerzyliśmy zakres wiadomości o tematyce kulinarnej. Nabywaliśmy umiejętności posługiwania się sztućcami i wdrażaliśmy dzieci do higienicznego i estetycznego przygotowania posiłku. Pierwszym punktem zajęć było obejrzenie przez dzieci książek kucharskich. Przyglądały się jak wyglądają przepisy i opowiadały o domowych przygodach związanych z gotowaniem, pieczeniem i robieniem przetworów. Na samym początku dzieci rzecz jasna zadbały o miejsce naszej pracy, umyły stoliki, po czym dokładnie wyczyściły rączki. Później dowiedziały się co będzie dzisiaj tematem przewodnim zajęć i jakich składników użyjemy do zrobienia naszych smakołyków. Część dzieci zajęła się przygotowaniem przekąski owocowej. Każde dziecko bardzo ostrożnie nabijało owoce na wykałaczkę tworząc przy tym zdrowy i kolorowy szaszłyk. Pozostałe owoce wymieszały w miseczce i powstała do tego pyszna sałatka. Inne dzieci wybrały się do przedszkolnego ogródka i razem z Panią zbierały z drzewa smaczne wiśnie, z których zrobiły kompoty na zimę. Najmłodsze dzieci wykonując polecenia Pani i dodając odpowiednie składniki, przygotowały czekoladowe babeczki. Na koniec zajęć dzieci bardzo szybko zjadły przygotowane przez siebie smakołyki, a ich buzie uśmiechały się od ucha do ucha. 🙂