Dzień Pizzy 2020

„Jest okrągła niczym koło,
Z nią jest smacznie i wesoło.
Pachnie warzyw całą gamą,
Lubię ją zjadać z mamą.”
M. Templer.

W tym dniu nie z mamą lecz z rówieśnikami pizzę zjadły dzieci w przedszkolu. Wszystko za sprawą – Międzynarodowego Dnia Pizzy,  który dał nam możliwość rozwijania zainteresowań kulinarnych u dzieci. Ten włoski przysmak stał się w krótkim czasie ulubieńcem zarówno dorosłych jak i dzieci. Pierwotnie pizza była wynalazkiem Greków, Rzymianie przejęli ją, nadając jej inną nazwę i przekształcając składniki. Pizza w takim kształcie, jaką ją znamy współcześnie, pojawiła się pod koniec XIX wieku, kiedy to zaserwowano ją królowej Małgorzacie – od tamtej pory, ta konkretna pizza nosi nazwę „Margherita”. Kiedyś nie nakładano zbyt wielu składników, co wynikało z ubóstwa, teraz Włosi po prostu stawiają na minimalizm i uważają, że świetnie przygotowana pizza z niewielką ilością składników zawsze obroni się sama. Dzisiejsze zajęcia  rozpoczęliśmy więc od teorii – dzieci dzięki obrazkom zapoznały się z etapami robienie pizzy. Zobaczyły, że pizza może mieć również różny kształt np.: serduszka. Wysłuchały różnych ciekawostek m.in: o tym że najszybszy „pizza-maker” to Bruno di Fabio, lub że największa pizza ważyła 12,2 tony.  Wysłuchały opowiadania G.Szadkowskiej pt.: „Smakowite powitanie „, następnie uczestniczyły w zabawach: „Włoska pizza” wg.M.Bogdanowicz oraz „Pieczemy pizzę”, „Wygniatamy ciasto”, „Smarujemy sosem”. Na zakończenie przeszliśmy do praktycznego działania, gdzie przedszkolaki samodzielnie pod okiem nauczyciela przygotowały pyszną pizzę, a czekając na to kiedy będzie gotowa, wykonały pracę plastyczną.

« 1 z 3 »

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.